Samenwerking

Deze pagina bevat informatie over de samenwerking tussen het holebifilmfestival en de steden, gemeenten, culturele centra en filmhuizen.

Versie 21 februari 2019

Wat is het Holebifilmfestival?                                                                                                   

In 2001 organiseerde een handvol vrijwilligers van de Leuvense holebivereniging Driekant een eerste filmfestival in de kleinste bioscoopzaal van Leuven: het Studioke! Vanaf 2002 deed Cinema ZED mee en later verhuisden we eveneens naar Kinepolis. De stad Leuven steunt het festival al vele jaren en vanaf 2008 stapte de provincie Vlaams-Brabant eveneens in het bootje zodat het festival uitzwermde over heel de provincie. Naast filmvertoningen organiseert het festival sinds 2010 jaarlijks een wedstrijd voor kortfilms met een holebithema: Holebikort. En verder is er ook een scholenwerking werkzaam die films in scholen vertoont. Met het overhevelen van de persoonsgebonden bevoegdheden van de provincies naar Vlaanderen zijn we niet langer gebonden aan één provincie maar richten we ons naar heel Vlaanderen. Deze samenwerking verloopt dan wel volgens een nieuw concept.

Met het Holebifilmfestival willen we niet alleen het holebi- en transgenderpubliek aanspreken, maar gewoon iedereen: man of vrouw, hetero, holebi of trans, jong of oud, autochtoon of allochtoon, mensen met een beperking… noem maar op. Het festival brengt mensen samen, beroert en ontroert. Via pers en eigen publicaties (programmaboekje, website, folder, affiche, ...) bereiken we heel Vlaanderen en Brussel. In 2018 verwelkomden we zowat 4.500 bezoekers. Maar dat kan beter!

 Waarom een Holebifilmfestival?

Het festival is een ontmoetingsplaats voor holebi's en transgenders. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de aandacht brengen in verschillende steden en gemeenten. Zo krijgt de holebigemeenschap een gezicht, wat mensen uit de kast kan helpen en de aanvaarding en integratie bevordert.

Films met een holebi- of transgenderthema komen in het reguliere filmcircuit te weinig aan bod. De heteronorm heeft er de bovenhand en is bijgevolg niet representatief voor onze maatschappij. De bedoeling van het festival is om goede films met een holebi- of transgenderthema onder de aandacht van een ruimer publiek te brengen. En natuurlijk ook holebi’s en transgenders films aan te bieden met een herkenbare geaardheid of om zij die nog in de kast zitten een duwtje in de rug te geven. De drempel van een bioscoopzaal is namelijk heel laag. Gelukkig zijn er de laatste jaren een paar erg goede films uitgekomen met een holebithema: Moonlight bijvoorbeeld die de Oscar voor beste film won. Maar ook God’s Own Country viel in de prijzen, Carol: beste actrice te Cannes, 120 BPM die de César voor beste film won, Call Me by Your Name die ook een Oscar in de wacht sleepte en onze eigen Vlaamse film Girl die de Caméra d’or, de Queer Palm alsook de beste acteer prestatie won. Het ontbreekt dus zeker niet aan goede films, enkel mogen ze nog meer in de belangstelling komen. En daar willen wij werk van maken.

 Hoe werkt het Holebifilmfestival?

In 2018 waren er voorstellingen te Leuven, Aarschot, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Kortenberg, Tienen, Londerzeel, Wezembeek-Oppem, Diest, Dilbeek, Sint-Truiden, Mechelen, Wetteren, Roeselare, Heist-op-den-berg, Geel, Kapellen, Koersel, Borgerhout en Hasselt. Deze voorstellingen worden telkens ondersteund door een plaatselijke holebivereniging, een gemeente- of stadsbestuur, een cultureel centrum of een filmhuis. In overleg worden afspraken gemaakt over data en filmkeuzes.

Wat wordt verwacht van de steden, gemeenten, culturele centra en filmhuizen?

Van de steden, gemeenten, culturele centra en filmhuizen wordt verwacht dat zij de voorstellingen organiseren, de locatie ter beschikking stellen en er voor zorgen dat de nodige mensen aanwezig zijn opdat de voorstelling vlot verloopt. Het inkomgeld komt toe aan de organisatoren. Het bedrag wordt door hen bepaald. Verder wordt een actieve promotie verwacht. Meestal worden 2 films op verschillende datums vertoond telkens met een verschillend thema om de diversiteit te benadrukken: een homo-, een lesbisch, een biseksueel of een transgenderthema. Maar dat mogen ook meerdere vertoningen zijn natuurlijk.

 Hoe de filmvoorstellingen promoten?

Het Holebifilmfestival zorgt voor  folders, affiches en programmaboekjes. Alle voorstellingen worden opgenomen in de folders en het programmaboekje en vermeld op onze website www.holebifilmfestival.be (voor het programma van vorig jaar klik je op https://2018.holebifilmfestival.be/ )

Verder maken de steden, gemeenten, culturele centra en filmhuizen promotie via de gebruikelijke kanalen zoals het lokaal informatieblad, het cultuurprogramma en de website. De beste promotie die men kan voeren is de voorstellingen op te nemen in het reguliere programma of een andere activiteit. Worden er regelmatig films vertoond? Dan kunnen deze vertoningen in het programma ingelast worden. Is er een speciale activiteit, week of festival? Dan kunnen deze voorstellingen hier deel van uitmaken.

 Wat zijn de kosten van de plaatselijke organisatie?

De locaties zorgen zelf voor de films (de technische uitrusting van de zaal bepaalt immers het type drager - DVD, BluRay, DCP,…). Het transport, de vertoningsrechten en SABAM worden geregeld en betaald door de organiserende locatie. Verder zijn er ook de organisatiekosten van de voorstelling (zaal en personeel). Het promotiemateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld. Indien gewenst, kunnen wij jullie natuurlijk bijstaan met raad.

 Wat zijn de kosten voor een filmvertoning?

Als leidraad kunnen we zeggen dat een vertoning gemiddeld 100 à 200 € kost. Maar dat hangt van heel veel factoren af. Het aantal bezoekers bijvoorbeeld en de drager van de film: een dvd of BluRay is beterkoop dan een professionele DCP vertoning. Voor niet commerciële vertoningen kunnen voor heel wat films de vertoningsrechten geregeld worden via Bevrijdingsfilms www.bevrijdingsfilms.be aan ongeveer 1 € per bezoeker (minimum  25 €). Naast vertoningsrechten dient er ook nog Sabam betaald te worden. Dit komt ongeveer op 12 € per vertoning. Belangrijk is dit vooraf aan te vragen bij Sabam of te melden aan Bevrijdingsfilms www.sabam.be/nl/voor-gebruikers/audiovisueel-werk/filmvoorstelling

 Hoe worden films gekozen?

Elke stad, gemeente of cultureel centrum kiest de te vertonen films. Enkele tips:

  • De voorkeur gaat naar films toegankelijk voor een breed publiek.
  • Er kan rekening gehouden worden met de kosten voor de vertoningsrechten.
  • Het is niet aangewezen binnen eenzelfde regio eenzelfde film te vertonen.
  • We hebben voor u een suggestielijst opgesteld maar deze is volledig vrijblijvend.

 Samenwerking met bibliotheken

Het zou leuk zijn om gelijktijdig in de plaatselijke bibliotheken tijdens de festivalperiode hun beschikbare holebiliteratuur in de kijker te zetten. Ook daar overheerst de heteronorm en is het holebithema eerder schaars. Elke bibliotheek geeft hieraan haar eigen invulling.

 Het Holebifilmfestival is niet verantwoordelijk voor de vertoningen die buiten haar eigen organisatie te Leuven gebeuren. Ook niet voor eventueel niet betaalde vertoningskosten, Sabam of andere kosten.

Nog wat onduidelijk? Twijfel niet en neem contact met Herman De Cupere info@holebifilmfestival.be 


© 2019 – Holebifilmfestival – info@holebifilmfestival.beprivacy verklaring

Ontworpen door Ivan Daes