Samenwerking

Deze pagina bevat informatie over de samenwerking tussen het Holebifilmfestival en de steden, gemeenten, culturele centra en bioscopen of filmhuizen.

Versie 1 februari 2024

1. Wat is het Holebifilmfestival?   

Het Holebifilmfestival bestaat dit jaar 23 jaar. De bedoeling van het festival is om (goede) films of andere voorstellingen met een holebi- of transgenderthema onder de aandacht van een ruim publiek te brengen. Het festival is zeker een ontmoetingsplaats voor holebi's en transgenders maar wil tegelijk de genderdiversiteit onder de aandacht brengen in verschillende steden en gemeenten over heel Vlaanderen. Zo krijgt de holebigemeenschap of LGBTI gemeenschap een gezicht en bevordert de aanvaarding en integratie.

Het festival brengt mensen samen, beroert en ontroert. Via pers en eigen publicaties (programmabrochure, website, affiche, ...) bereiken we heel Vlaanderen en Brussel. In 2019 verwelkomden we ruim 5000 bezoekers. Door de corona pandemie kon het festival in 2020 niet plaats vinden.                      

Toch stond het festival helemaal op punt. Verdeeld over 26 locaties stonden er 43 verschillende films op het programma. De locaties die klaar stonden om hun films te vertonen waren Aalst, Antwerpen, Boom, Bornem, Brugge, Deurne, Diest, Dilbeek, Geel, Genk, Gooik, Haacht, Halle, Heist-op-den-Berg, Koksijde, Kortenberg, Leuven, Mechelen, Mol, Roeselare, Sint-Truiden, Tervuren, Tienen, Tongeren, Vilvoorde en Wezembeek-Oppem.

De website van 2023 is nog te raadplegen op https://2023.holebifilmfestival.be

Naast filmvertoningen organiseert het festival sedert 2010 jaarlijks Holebikort. Dit is een internationale wedstrijd voor kortfilms met een holebithema. Verder is er ook in het Leuvense een scholenwerking werkzaam die films voor leerlingen vertoont.

2. Hoe werkt het Holebifilmfestival?

De voorstellingen worden telkens ondersteund door een plaatselijke holebivereniging, een gemeente- of stadsbestuur, een cultureel centrum, een bioscoop of een filmhuis. In overleg worden afspraken gemaakt over data en filmkeuzes.

Er wordt verwacht dat zij de voorstellingen organiseren, de locatie ter beschikking stellen en er voor zorgen dat de nodige mensen aanwezig zijn opdat de voorstelling vlot verloopt. Het inkomgeld komt toe aan de organisatoren en wordt door hen bepaald. Verder wordt een actieve promotie verwacht. Meestal worden 2 films op verschillende datums vertoond telkens met een verschillend thema om de diversiteit te benadrukken: een homo-, een lesbisch, een biseksueel of een transgenderthema. Maar dat kunnen ook meerdere vertoningen zijn of slechts één vertoning.

3. Wat zijn de kosten van de plaatselijke organisatie?

De locaties zorgen zelf voor de films (de technische uitrusting van de zaal bepaalt  het type drager - DVD, BluRay, DCP,…). Het transport, de vertoningsrechten en SABAM worden geregeld en betaald door de organiserende locatie. Verder zijn er ook de organisatiekosten van de voorstelling (zaal en personeel). Er zijn geen kosten ten opzichte van het Holebifilmfestival. Het promotiemateriaal wordt gratis ter beschikking gesteld. Indien gewenst, kunnen wij u natuurlijk bijstaan met raad.

Als leidraad kunnen we zeggen dat een vertoning gemiddeld 100 à 250 € kost. Maar dat hangt van heel veel factoren af. Het aantal bezoekers bijvoorbeeld en de drager van de film: een dvd of BluRay is goedkoper dan een professionele DCP vertoning. Voor niet commerciële vertoningen kunnen voor veel films de vertoningsrechten geregeld worden via Bevrijdingsfilms www.bevrijdingsfilms.be.  Naast vertoningsrechten dient er ook nog “Sabam” betaald te worden. Dit komt ongeveer op 12 € à 16 € per vertoning. Belangrijk is dit vooraf aan te vragen bij “Sabam”, nu Unisono of te melden aan Bevrijdingsfilms.  www.unisono.be/nl/licenties/audiovisueel-werk/filmvoorstelling

4. Hoe de filmvoorstellingen promoten?

Het Holebifilmfestival zorgt voor affiches en programmabrochures waarin alle voorstellingen worden voorgesteld alsook voor een roll-up banner per locatie. Verder is er onze website www.holebifilmfestival.be (voor het programma van vorig jaar klik je op https://2023.holebifilmfestival.be en Facebook: https://www.facebook.com/holebifilm/

De verschillende locaties, steden, gemeenten, culturele centra en bioscopen of filmhuizen maken promotie via de gebruikelijke kanalen zoals het lokaal informatieblad, het cultuurprogramma en de website. De beste promotie die men kan voeren is de voorstellingen op te nemen in het reguliere programma of een andere activiteit. Worden er regelmatig films vertoond? Dan kunnen deze vertoningen in het programma ingelast worden. Is er een speciale activiteit, week of festival? Dan kunnen deze voorstellingen hier deel van uitmaken.

5. Hoe worden films gekozen?

Iedere stad, gemeente, filmzaal of cultureel centrum kiest vrij de te vertonen films.

6. Hoe registeren?

De locaties kunnen zich registeren via de volgende link.

https://www.holebifilmfestival.be/samenwerking/registreer.php

Nog enkele tips:

 • De voorkeur gaat naar films toegankelijk voor een breed publiek.
 • Er kan rekening gehouden worden met de kosten voor de vertoningsrechten.
 • Het is niet aangewezen binnen eenzelfde regio eenzelfde film te vertonen.
 • We hebben voor u een suggestielijst opgesteld (zie hieronder) maar deze is volledig vrijblijvend. Hier zijn de meest recente films (nog) niet in opgenomen.

Vanuit het Holebifilmfestival wordt de mogelijkheid geboden om eveneens gratis een kortfilm uit de Holebikort selectie te vertonen, bijvoorbeeld als voorfilm. Deze kortfilms mogen enkel vertoond worden in het kader van het Holebifilmfestival. Zo niet vervallen de rechten.

Het Holebifilmfestival is niet verantwoordelijk voor de vertoningen die buiten haar eigen organisatie te Leuven gebeuren. Ook niet voor eventueel niet betaalde vertoningsrechten, Sabam of andere kosten.

Nog wat onduidelijk? Twijfel niet en neem contact met Freddy Verkammen:  deelnemen@holebifilmfestival.be

7. Samenwerking met bibliotheken

Het zou leuk zijn om gelijktijdig in de plaatselijke bibliotheken tijdens de festivalperiode hun beschikbare holebiliteratuur in de kijker te zetten. Ook daar overheerst de heteronorm en is het holebithema eerder schaars. Elke bibliotheek geeft hieraan haar eigen invulling.

Nog wat onduidelijk? Twijfel niet en neem contact met Freddy Verkammenbibliotheken@holebifilmfestival.be


Suggestielijst filmvoorstellingen 2024

Nieuwsbericht: 'Cinemien' heeft opgehouden te bestaan.

Al deze films zijn nederlands ondertiteld.

Ieder ander voorstel is welkom.

FILMTITEL Rechten te bekomen bij:
20.000 especies de abejas September Film
All of Us Strangers Disney
Blue Jean Cineart
Close Lumiere
Eismayer Cinemien
In From the Side Cinemien
Le Bleu du Caftan Cineart
Le Paradis - The Lost Boys O Brother
Monster (Kaibutsu) September Film
Passages Imagine Films
TÁR Universal
I love you more Cinemien
Woman of …. Cinemien
Horseplay CInemien
La Bella Estate CInemien
Nata Per Te ArtiFilms

  

DVD’s kunnen o.a. gekocht worden bij:

 bol.com

https://www.bol.com/nl/m/dvd/?ruleRedirect=1&sI=dvd&variants=

 

 Filmdistributeurs:

 Hier kunnen vertoningsrechten aangevraagd worden.

 

 • BEVRIJDINGSFILMS: voor heel wat films maar niet voor commerciële vertoningen

in een bioscoop of een (groot) cultureel centrum (met DCP). Niet voor films van Lumière.

De prijs hangt af van het aantal bezoekers.

www.bevrijdingsfilms.be   bevrijdingsfilms@telenet.be

 

 • CINEART

www.cineart.be   julie@cineart.be

 

 • CINEMIEN (wordt overgenomen door OUTtv)

https://cinemien.be    info@cinemien.be

 

 • KFD KINEPOLIS FILM DISTRIBUTION

www.kfd.be   pdevreese@kinepolis.com

 

 • LUMIERE

www.lumiere.be   melina@lumiere.be

 

 • SEPTEMBERFILM

www.septemberfilm.be   henk@septemberfilm.be

 

 • SONY PICTURES RELEASING NV

www.sonypictures.be   Wouter_De_Cree@spe.sony.com

 

 • JEUGDFILM J.E.F.

www.jeugdfilm.be    marc@jeugdfilm.be

 

 • ARTI  FILM (Nederland)

www.artifilm.nl    info@artifilm.nl