Start Holebifilmfestival 2023.

LEUVEN,  14 oktober 2023.

De 22de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 7 tot 18 november.

Gedurende tien dagen staan langspeelfilms, kortfilms, documentaires, podiumvoorstellingen en evenementen in de kijker.

Voor de scholieren is er een apart programma op maat.

Al sinds 2001 programmeert het Holebifilmfestival kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema.

Begonnen in Leuven, uitgebreid naar Vlaams-Brabant en nu over heel Vlaanderen, wil het filmfestival een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender personen én hetero’s zijn.

Het Holebifilmfestival wil in de verschillende steden en gemeenten ook genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen.

Door deze visibiliteit krijgt de holebi- en transgendergemeenschap een gezicht wat hun aanvaarding en intagratie bevordert en personen kan helpen bij hun coming out.

Naast kort- en langspeelfilms is er op het festival, dat volledig draait op vrijwilligers, ook ruimte voor documentaires, dans en theater.

Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau, krijgen wij geen financiele steun meer van Vlaanderen, en kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang.

Gelukkig vonden we bij de Stad Leuven, OUTtv, de Nationale Loterij en het VAF uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren’, zegt woordvoerder Freddy Verkammen

Kortfilmwedstrijd

De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 7 november in CC30 Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven.

Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort.

De avond wordt aan elkaar gepraat door VRT-nieuwsanker Xavier Taveirne. Voor Holebikort wordt hij bijgestaan door de juryvoorzitter, dit jaar niemand minder dan Bruno De Lille.

Voor deze editie van Holebikort kregen we 61 kortfilms toegestuurd uit 24 landen.  Uit de genomineerde pareltjes kiest het publiek de uiteindelijke winnaar.

Ook dit jaar zijn er de Bravery Award en de Thema Award.

Met de Bravery Award wil het Holebifilmfestival een kortfilm waar een enorme moed uit blijkt in de kijker wil zetten, een kortfilm die niet gemakkelijk kan zijn geweest om te maken, gaande van een moeilijk thema tot zelfs een vijandig politiek klimaat.

De Thema Award willen wij ‘Studentenfilms’ extra in de verf zetten.

- einde persbericht -

Meer info?

Op de perspagina holebifilmfestival.be/pers vind je de digitale versie van het programmaboekje, de volledige lijst van alle films, een aantal hoge-resolutiefoto’s, het logo en de key visual.

Perscontact

Freddy Verkammen, +32 478 500 760 of freddy@holebifilmfestival.be