Nieuwsbrief

woensdag 9 september 2020

Impact Coronavirus op Holebifilmfestival

We moeten het u niet vertellen dat het een speciale editie van het Holebifilmfestival gaat worden. Jammer genoeg niet omdat het ook onze 20e editie is, maar wel omwille van het Coronavirus waar we al maanden mee kampen.

Gelukkig staan tot hiertoe nog alle lichten op groen om het Holebifilmfestival te laten doorgaan van 3 t.e.m. 27 november 2020. Uiteraard dienen er wel enkele maatregelen gevolgd te worden door onze bezoekers en medewerkers om het virus in te dijken.

Zo vergaderen we met onze kernploeg bijvoorbeeld al sinds de uitbraak van het virus volledig virtueel vanuit ons eigen kot.

Op onze website hebben we een speciale pagina geplaatst waarlangs u steeds up-to-date blijft van de impact van het Coronavirus op het Holebifilmfestival.
Check dus regelmatig www.holebifilmfestival.be/corona eens voor meer informatie.

Holebifilmfestival tot in jouw woonkamer

Hoewel het zeer onzekere tijden zijn omwille van de Corona, is de kernploeg van het Holebifilmfestival druk in de weer om hun 20e editie in november voor te bereiden.
Sinds dit jaar gaat het Holebifilmfestival ook de digitale tour op om het filmfestival tot in jouw woonkamer te brengen.In gunstige omstandigheden zal de 20e editie van het Holebifilmfestival plaatsvinden van dinsdag 3 november t.e.m. vrijdag 27 november 2020 op diverse locaties in gans Vlaanderen.Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival waar het LGBTQ+-zijn centraal staat, maar waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn.Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is.
Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan.Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video-on-demand bekeken kan worden.

Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken.

“Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 is sinds 8 augustus 2020 te zien op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts € 5 en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen: https://www.dalton.be/zed-vanuit-je-zetel/video/holebikort .Meer informatie: www.holebifilmfestival.be .

Dead Ladies Show #3

Special queer edition!

Schrijfster Gaea Schoeters en literatuurhuis Passa Porta presenteren een sprankelend ‘café chantant’ over drie opmerkelijke vrouwen die bij leven werden miskend en blijvende bewondering verdienen.

In deze speciale ‘queer edition’ voor het Belgian Pride Festival duiken actrice Joke Devynck, schrijfster Fleur Pierets en uitgeefster Annette Portegies vrolijk de geschiedenis in. In hun lecture-performances brengen zij hulde aan de lesbische romanschrijfster Doeschka Meijsing, de Franse beeldhouwster Camille Claudel en de Amerikaanse polyamoureuze dichteres en prozaschrijfster Nathalie Clifford Barney. Tussendoor brengen Naomi Beeldens (sopraan) en Lies Colman (piano) stoute Duitse cabaretmuziek van Marlène Dietrich en Claire Waldoff.

Onterecht vergeten vrouwen


Zeggen de namen Clara Schumann, Erika Mann, Marie Curie, Harriet Tubman, Clarice Lispector, Ada Lovelace of Kaplana Chawla je iets? Stuk voor stuk zijn het vrouwen die werk deden waarvoor mannen de eer opstreken, vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanley’s schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. En vooral: het zijn vrouwen die wisten te ontsnappen aan de conventies van hun tijd, alles uit het leven haalden en tot het uiterste gingen om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij het podium dat ze verdienen.

Hulde in woord, beeld en muziek


In elke Dead Ladies Show delen drie sprekers — bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars — hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Schrijfster Gaea Schoeters stelt de shows samen en leidt het geheel in goede banen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren. Na de drie lecture-performances volgt een miniconcert, waarin een zangeres onder begeleiding van pianiste Lies Colman hulde brengt aan een grande dame van weleer.

Dead Ladies Show #3 met Fleur Pierets, Annette Portegies en Joke Devynck muziek Noémie Schellens (sopraan) en Lies Colman (piano) presentatie Gaea Schoeters in samenwerking met Passa Porta in het kader van Holebifilmfestival.
Tickets & info: klik hier

Benieuwd naar het programma van ons festival?

Nu alle films gescreend zijn, wordt er hard gewerkt aan de programmatie van onze 20e editie van het Holebifilmfestival.

Vanaf 1 oktober 2020 zal de programmatie beschikbaar zijn via onze website.
We houden jullie hiervan ook op de hoogte via onze nieuwsbrief.

© 2020 – Holebifilmfestival – info@holebifilmfestival.beprivacy verklaring

Ontworpen door Ivan Daes