‘Löftet’ van Paula Gustafsson wint Holebikort 2018

LEUVEN, 7 november 2018. De Zweedse filmmaakster Paula Gustafsson slaat een dubbeslag en wint niet alleen de prijs voor de beste lesbische kortfilm, maar ook de felbegeerde hoofdprijs Holebikort 2018. Haar korte documentaire volgt een hoogbejaard, lesbisch koppel dat het einde voelt naderen en waarvoor samenzijn het enige is wat nog telt.

Holebikort, de wedstrijd voor kortfilms met een holebi- en transgenderthema dat jaarlijks georganiseerd wordt in het kader van het Holebifilmfestival, liep dit jaar voor de negende maal en mocht maar liefst 165 inschrijvingen uit 31 landen ontvangen. Het leeuwendeel van de films komt nog steeds uit westerse landen als de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Frankrijk, maar ook uit Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië en Mexico.

Prijsuitreiking Holebikort 2018

Tijdens de Openingsavond van het Holebiflmfestival gisterenavond koos het aanwezige publiek ‘Löftet’ (De belofte), van de Zweedse filmmaakster Paula Gustafsson als winnaar uit de vierkortfilms die door de professionele jury waren voorgedragen. De jury, onder voorzitterschap van filmdocente Judith Franco, prees de ingetogen, observerende stijl van de documentaire, waarbij de kijker de dames dicht op de huid zit en hun intense emoties voelt zonder dat het gênant of voyeuristisch wordt. Deze korte documentaire volgt een lesbisch koppel dat door ouderdom en ziekte uit elkaar wordt gerukt, maar waarvan de liefde zo sterk is dat samenzijn het enige is wat nog telt. Aan deze prijs hangt een bedrag van 2000€ vast.

Beste lesbische kortfilm

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, was er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm die door de jury eveneens werd toegekend aan ‘Löftet’ van Paula Gustafsson. Paula is afkomstig uit Stockholm (Zweden) en studeerde film aan de Stockholms Filmskola. Tijdens het draaien van een portret van Maj-Briht Bergström-Walan, de bekende Zweedse voorvechtster van de vrouwelijke seksualiteit, ging het plots bergaf met de gezondheid van haar echtgenote Helle. Paula besliste daarop Maj-Brihts laatste strijd om ongescheiden van Helle de laatste jaren van hun leven door te brengen, vast te leggen in ‘Löftet’. Aan deze prijs hangt een bedrag van 1000€ vast, geschonken door Labyrint en het Holebihuis Vlaams-Brabant.

Over Holebikort

Holebikort is een wedstrijd voor kortfilms waarin het holebi- en transgenderthema centraal staat en wordt sinds 2010 georganiseerd in het kader van het Holebifilmfestival. De wedstrijd staat open voor zowel professionele als niet-professionele regisseurs uit binnen- en buitenland.
Deelnemers maken kans op vertoning van hun film tijdens de openingsavond of tijdens een voorstelling van de komende editie van het Holebifilmfestival. Holebikort 2019 gaat van start in april 2019. Inschrijven kan vanaf dan via www.holebikort.be.

Holebikort wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de stad Leuven, het VAF, Gelijke Kansen Vlaanderen en het Holebihuis Vlaams-Brabant.

– Einde persbericht –

Foto’s van de prijsuitreiking van Holebikort 2018, die plaatsvond tijdens de Openingsavond van het Holebifilmfestival op dinsdag 6 november 2018 in het Wagehuys te Leuven zijn beschikbaar op www.holebifilmfestival.be.

Op de perspagina www.holebifilmfestival.be/pers vind je de algemene informatie, logo, key visual en een aantal hoge-resolutiefoto’s van de winnende kortfilm.

Contact:  pers@holebifilmfestival.be

 

www.holebifilmfestival.be

© 2019 – Holebifilmfestival – info@holebifilmfestival.beprivacy verklaring

Ontworpen door Ivan Daes