Holebifilmfestival 2018: voor het eerst in alle Vlaamse provincies

LEUVEN, 11 oktober 2018. De 18de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 6 tot 30 november. Gedurende drie weken staan in totaal 25 langspeelfilms, 26 kortfilms, 3 documentaires, 2 podiumvoorstellingen en 2 evenementen gepland. Dankzij nieuwe steun van de Vlaamse Overheid kent het festival een doorstart in alle Vlaamse provincies met voorstellingen op 21 locaties in heel Vlaanderen. Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving.

Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang. ‘Bij de Vlaamse Overheid en het VAF vonden we uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren’, zegt woordvoerder Bram Deschamps.

22 steden en gemeenten doen mee

Voor het eerst vertoont het Holebifilmfestival films in alle Vlaamse provincies. Leuven blijft het ankerpunt maar er zijn ook voorstellingen op 21 andere locaties. Op 10 plaatsen strijkt het festival voor het eerst neer. Dit zijn Antwerpen (Borgerhout), Bornem, Geel, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Kapellen, Koersel, Lier, Roeselare en Wetteren. Elf andere steden en gemeenten doen net als vorige jaren opnieuw mee: Diest, Dilbeek, Halle, Kortenberg, Londerzeel, Mechelen, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde en Wezembeek-Oppem.

Kortfilmwedstrijd

De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 6 november in Leuven. Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. Bram Deschamps: ‘Voor deze editie kregen we 165 kortfilms toegestuurd uit 31 landen. Een nieuw record. Een opmerkelijk thema is dat van liefde op leeftijd en vereenzaming. Kortfilms vertolken de levensvragen die holebi's zich stellen en dit jaar gaat het opvallend over ouder worden en de dood.’

Uit 4 genomineerde pareltjes kiest het publiek de winnaar. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van Labyrint, de Leuvense vereniging voor lesbiennes en biseksuele vrouwen, is er dit jaar een speciale prijs voor de beste lesbische kortfilm.

25 films, 3 documentaires en 2 podiumvoorstellingen

Naast kortfilm tonen we 25 langspeelfilms en 3 documentaires. Er zijn ook 2 podiumvoorstellingen. Enkele hoogtepunten uit ons programma vindt u onderaan dit persbericht.

2018 was overigens een uitzonderlijk jaar voor queer cinema met toppers als Disobedience, Girl, Love Simon en natuurlijk het betoverende Call Me By Your Name. Met deze sublieme film gaan we op tournee op 11 locaties. Opmerkelijk: Call Me By Your Name was dit jaar één van de beste scorende films bij het Leuvense Cinema Zed. Niet toevallig zegt Koen Monserez, programmator van Cinema ZED: ‘Voor mij is Call Me By Your Name de ultieme LGBT-film. Als het over liefde, begeerte en verdriet gaat, zijn we allen dezelfden. Om het met Oscar Wilde, The - niet altijd zo - Happy Prince, te zeggen: wat betreft de geschiedenis en alle niet geleefde of beleefde holebi-relaties: The one duty we owe to history is to re-write it!’

- einde persbericht -

Enkele hoogtepunten op een rij

EVENT – di 6 nov, 19:00, Leuven, Wagehuys - Openingsavond met kortfilmwedstrijd

Feestelijke opening. Tijdens deze avond vertonen we de laureaten van onze kortfilmwedstrijd Holebikort 2018 en het aanwezige publiek kiest de winnaar. Aansluitend receptie.

FILM The Cakemaker - Ofir Raul Graizer

Ingetogen debuutfilm over de verborgen liefde tussen mannen uit twee heel verschillende milieus: een jonge Berlijnse bakker en een Israëlische zakenman. Een pure film met een beklijvende boodschap. 

FILM Rafiki - Wanuri Kahiu

In Rafiki (Vriend) verzetten twee meisjes zich tegen hun onderdrukking in Kenia. De controversiële film ging in première op het filmfestival van Cannes en is daarmee de eerste Keniaanse film die de selectie haalde.

DOCU Sidney & Friends - Tristan Aitchison

Huiveringwekkende documentaire over de interseksuele Sidney die op de vlucht is. In Nairobi ontmoet hij een groepje transgenders die leven aan de rand van de maatschappij.

FILM - AVANT-PREMIERE Maurice - James Ivory

Deze klassieker met de jonge Hugh Grant gold 30 jaar geleden als een baanbrekende film. De film is gebaseerd op het boek van E.M. Forster. Hij beschreef zijn eigen studententijd en homoseksualiteit. We tonen de nieuwe gedigitaliseerde versie.

FILM Mi Mejor Amigo - Martín Deus

Subtiele, Argentijnse coming of age film die de eerste verliefdheid van een jongen op een andere jongen op een originele manier in beeld brengt zonder dit te problematiseren.

DOCU Silvana - Mika Gustafson en Olivia Kastebring

Intiem portret van feministisch en antiracistisch hiphopicoon Silvana Imam. Aansluitend een live hiphopact van eigen bodem.

FILM The Happy Prince -  Rupert Everett

Een ode aan het genie van Oscar Wilde nadat hij uit de gratie is gevallen en niet meer schrijft. Rupert Everett, een van de bekendste openlijk homoseksuele acteurs, regisseerde de film en nam ook de hoofdrol voor zijn rekening. Mét een Belgisch tintje want er werd gedraaid in België en het Belgische productiehuis Entre Chien et Loup was coproducent.

Voor scholieren is er een apart programma op maat.

Meer info?

Op de perspagina holebifilmfestival.be/pers vind je de digitale versie van het programmaboekje, de volledige lijst van alle films, een aantal hoge-resolutiefoto’s, het logo en de key visual.

Deelnemende steden en gemeenten in 2018

Bornem, Borgerhout, Diest, Dilbeek, Geel, Halle, Hasselt, Heist-op-den-Berg, Kapellen, Koersel, Kortenberg, Leuven, Lier, Londerzeel, Mechelen, Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde, Wetteren en Wezembeek-Oppem.

Perscontacten

Bram Deschamps, 0473 41 35 60 of bram@holebifilmfestival.be

Daan Annaert, 0474 96 97 23 of daan@holebifilmfestival.be

Over Holebifilmfestival

Het Holebifilmfestival programmeert sinds 2001 kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema. Eerst in Leuven, daarna in Vlaams-Brabant en nu in heel Vlaanderen. Het filmfestival wil daarmee een ontmoetingsplaats zijn voor holebi's, transgenders én hetero’s. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen in diverse steden en gemeenten. Daardoor krijgt de holebigemeenschap ook hier een gezicht, wat mensen uit de kast helpt en de aanvaarding en integratie van holebi's en transgenders bevordert. Naast film maakt het festival ook ruimte voor documentaire, dans en theater. Het Holebifilmfestival draait volledig op vrijwilligers en krijgt de steun van het Holebihuis Vlaams-Brabant, de Vlaamse Overheid, het VAF en de Stad Leuven.

www.holebifilmfestival.be

© 2019 – Holebifilmfestival – info@holebifilmfestival.beprivacy verklaring

Ontworpen door Ivan Daes