Programma | Holebifilmfestival – november 2018

Overzicht

evenement

film

documentaire

podium


grote versie logo
key visual
algemene persinfo


Details

Opmerking: de films staan in alfabetische volgorde

terug naar boven

openingsavond

Openingsavond


Op dinsdag 6 november 2018 wordt het startschot gegeven voor het 18e Holebifilmfestival. Op een andere locatie deze keer: het Wagehuys in Leuven. Het Filmfestival verkent dit jaar nieuwe horizonten met voorstellingen in 21 verschillende steden en gemeenten. Traditiegetrouw wordt er een selectie vertoond van de beste kortfilms van de wedstrijd Holebikort. Dit jaar mocht de jury 165 inzendingen beoordelen. Een nieuw record! Op de openingsavond mag het aanwezige publiek zelf de winnaar kiezen. Er is ook een prijs voor de beste lesbische kortfilm, uitgereikt door Labyrint en het Holebihuis.
Na de openingsavond volgt een receptie, dit keer dus in de foyer van het Wagehuys. De toegang is gratis, maar reserveren is noodzakelijk via www.holebifilmfestival.be/reserveren/
Het aantal plaatsen is beperkt!

2018

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1800


terug naar boven

film

A Million Happy Nows

Romantisch drama van Albert Alarr
met Crystal Chappell, Jessica Leccia en Hillary B. Smith

De ouder wordende soapactrice Lainey Allen voelt zich opzijgezet door jonger talent en kan bovendien haar teksten niet meer zo goed onthouden. Ze besluit te stoppen met acteren en verhuist met haar agent en partner Eva Morales naar een strandhuis in Californië aan de Stille Oceaan. Die ommekeer in haar leven legt langzaamaan de veranderingen in haar persoonlijkheid bloot. Wat eerst werd afgedaan als een depressie ten gevolge van stress, blijkt een veel ernstigere aandoening te zijn: de ziekte van Alzheimer.
Dit ontroerende portret schetst de evolutie van de relatie van Lainey en Eva terwijl Laineys ziekte verergert, vergezeld van mooie muziek. Een aanrader!

Engels gesproken - geen ondertitels

VS - 2017 - 80 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1810


terug naar boven

film

Aimée & Jaguar

Romantisch drama van Max Färberböck
met Maria Schrader, Juliane Köhler en Johanna Wokalek

Berlijn 1943. Felice Schragenheim, een joodse vrouw, verblijft in de stad onder een valse identiteit. Ze werkt voor een nazistische krant, maar is tegelijk actief in het verzet. Lilly Wust, moeder van vier kinderen, heeft een echtgenoot aan het front. Tussen beide vrouwen ontvlamt een ongewone en passionele relatie. Maar Berlijn wordt gebombardeerd en ook de Gestapo ligt op de loer. De film is een ontroerende liefdesgeschiedenis tegen een dramatische historische achtergrond.
Beide actrices kregen voor hun hoofdrollen de Zilveren Beer op het Festival van Berlijn in 1999. De film is gebaseerd op het boek "Aimée & Jaguar. Eine Liebesgeschichte, Berlin 1943" van de Oostenrijkse Erica Fischer (1994).

Duits gesproken - Nederlandse ondertitels

Duitsland - 1999 - 125 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1820


terug naar boven

film

Bar Bahar

Drama van Maysaloun Hamoud
met Mouna Hawa en Sana Jammelieh

Drie vrouwen delen een flat in Tel Aviv. Laila, een jonge advocate, heeft een moeilijke relatie met Ziad, een filmmaker die vaak commentaar heeft op Laila’s kledij. Deejay Salma wordt verliefd op Dunya, maar vreest de reactie van haar conservatieve christelijke ouders. Studente Nour valt met haar sluier wat uit de toon in het gezelschap. Haar verloofde vindt dat ze haar studies beter zou opgeven, want later moet ze toch voor hun kinderen zorgen. De drie vrouwen balanceren tussen traditie en modernisme, goed burgerschap en afwijkend gedrag, vrijheid en trouw.
"Bar Bahar" is een intrigerend vrouwelijk portret van de cultuurclash die zich dagelijks in de straten van Tel Aviv afspeelt.

Hebreeuws, Arabisch gesproken - Nederlandse ondertitels

Israël - 2016 - 103 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1806


terug naar boven

film

Call Me by Your Name

Romantisch drama van Luca Guadagnino
met Armie Hammer, Timothée Chalamet en Michael Stuhlbarg

De 24-jarige onderzoeksassistent Oliver trekt naar de Italiaanse Rivièra om er professor Perlman bij te staan. De zeventienjarige zoon van Perlman, Elio, is eerst niet zo gelukkig met de komst van Oliver, maar raakt toch gefascineerd door de zelfzekere Amerikaan. De twee brengen steeds meer tijd samen door en belanden in een plagerige liefdesdans.
Dit meesterlijke coming-of-ageverhaal is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van de Amerikaans-Egyptische schrijver André Aciman. De regisseur Luca Guadagnino kennen we nog van onder meer "A Bigger Splash" (met Matthias Schoenaerts) en "Io sono l’amore". Dit sprankelende, intieme en eerlijke liefdesverhaal werd dit jaar bekroond met een Oscar. Een film om verliefd op te worden.

Engels, Italiaans gesproken - Nederlandse ondertitels

Italië, Frankrijk - 2017 - 132 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1801


terug naar boven

film

Die Mitte der Welt

Drama van Jakob M. Erwa
met Louis Hofmann, Jannik Schümann en Sabine Timoteo

Wanneer Phil thuiskomt na een zomerkamp ontdekt hij dat zijn excentrieke moeder en tweelingzus niet meer met mekaar praten. De laatste dagen van zijn vakantie brengt hij dan maar door met zijn beste vriendin Kat. Bij het begin van het nieuwe schooljaar zit plots de knappe en atletische Nicolas in zijn klas. Maar waarom komt die nieuwe hem zo bekend voor? Phil is in de wolken wanneer deze mysterieuze jongen interesse toont. Maar dan gebeuren er dingen waar hij niet op had gerekend.
Een heerlijke film over de verliefdheden, onzekerheden en verlangens van het opgroeien, gekruid met een dosis kitsch, sensualiteit en een zeer aanstekelijke cast. Gebaseerd op de gelijknamige bekroonde roman.

Duits gesproken - Nederlandse ondertitels

Duitsland, Oostenrijk - 2016 - 115 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1809


terug naar boven

film

Disobedience

Romantisch drama van Sebastián Lelio
met Rachel Weisz, Rachel McAdams en Alessandro Nivola

Wanneer haar vader sterft, keert Ronit Khruska (Rachel Weisz) terug naar de joods-orthodoxe gemeenschap die ze vele jaren eerder de rug toekeerde. Maar haar vroegere gemeenschap reageert vijandig op haar komst, met uitzondering van haar jeugdvriend Dovid, die blij is haar terug te zien. Tot haar ontsteltenis is hij ondertussen gehuwd met Esti (Rachel McAdams), haar jeugdliefde. Tussen beide vrouwen laait de passie weer op…
Het scenario van de hand van Sebastián Lelio en Rebecca Lenkiewicz is gebaseerd op de gelijknamige roman van Naomi Alderman. Met deze film evenaart regisseur Lelio het niveau van "Una mujer fantástica" (Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film in 2018), met een prachtprestatie van de drie hoofdrolspelers. Niet te missen!

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VK, Ierland, VS - 2017 - 114 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1811


terug naar boven

film

Evening Shadows

Drama van Sridhar Rangayan
met Mona Ambegaonkar, Ananth Narayan Mahadevan en Devansh Doshi

De Indische Fotograaf Kartik woont bij zijn vriend in Mumbai. Dit leven houdt hij angstvallig geheim voor zijn familie. Dan nodigen zijn ouders hem uit voor een bezoek aan Zuid-India om hem daar uit te huwelijken. Hij is toch oud genoeg om te trouwen, of niet soms? De druk van zijn familie wordt zo groot dat Kartik een drastisch besluit neemt: hij zal zijn moeder Vasudha vertellen hoe de vork in de steel zit. Maar hoe zal de strenggelovige moeder dit onverwachte nieuws verwerken? In India is homoseksualiteit immers nog altijd een taboe.
Vanwege het delicate onderwerp werd deze hartverwarmende film gemaakt via crowdfunding.

Hindi gesproken - Engelse ondertitels

India - 2018 - 102 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1825


terug naar boven

film

Gewoon vrienden

Romantisch drama van Ellen Smit
met Josha Stradowski, Majd Mardo en Jenny Arean

De stoere Joris (Josha Stradowski) ligt voortdurend overhoop met zijn oppervlakkige, aan plastische chirurgie verslaafde moeder, maar komt toch niet los van het ouderlijk huis in Almere. Ook Yad (Majd Mardo) keert na het stopzetten van zijn studie terug naar hotel Mama. Hij vindt een job in de thuiszorg en mag aan de slag bij Ans (Jenny Arean), de vlotte oma van Joris. Daar ontmoeten de twee elkaar. Tussen beide sportieve jongens klikt het meteen, maar hun moeders zijn minder enthousiast. Joris en Yad komen immers uit twee verschillende werelden. Zal de liefde overwinnen?
In deze Nederlandse romantische komedie spat de magie tussen de twee hoofdrolspelers van het scherm af.

Nederlands gesproken - Engelse ondertitels

Nederland - 2018 - 78 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1808


terug naar boven

film

Girl

Drama van Lukas Dhont
met Viktor Polster, Arieh Worthalter en Oliver Bodart

Deze confronterende en ontroerende film laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara die het wil maken als ballerina. Daarvoor moet ze de strijd aangaan met een wereld vol vooroordelen, maar ook met haar eigen lichaam. Lara beleeft dagelijks de spagaat tussen haar mannelijke anatomie en haar vrouwelijke identiteit.
Regisseur en cast kregen op de wereldpremière van de film in Cannes een 25 minuten durende staande ovatie. Vooral het acteerwerk van de jonge Victor Polster maakte een grote indruk. De film werd bekroond met de debuutprijs 'Caméra d'Or', de 'Queer Palm' en de prijs voor beste vertolking voor Victor Polster in de sectie 'Un certain regard'.

Nederlands, Frans gesproken - Frans, Nederlandse ondertitels

België - 2017 - 109 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1834


terug naar boven

toneel

Grenzeloos

Drama van Steven Claes
met Robin, Maarten, Stijn, Simon, Gert, Kevin, Johan, Herman, Anita en Liesbeth

Terwijl Didier en David een vakantie plannen met hun vrienden, dromen de jonge Youri en Jens aan de andere kant van Europa van een onbezorgde toekomst samen. Twee ingrijpende gebeurtenissen zorgen ervoor dat hun levens elkaar kruisen in Berlijn. Terwijl de stad zich opmaakt voor de Pride, proberen zij hun leven weer op de rails te krijgen.
Spot On brengt deze keer een ernstig stuk dat pijnlijk actueel is. Op amper enkele uurtjes vliegen riskeren holebi’s ontvoering, foltering en erger, terwijl de overheid gewillig een oogje dichtknijpt of zelfs meewerkt. En ook bij ons blijft waakzaamheid geboden. Want het kwaad is grenzeloos…
Het scenario is van de hand van Steven Claes, de begeleidende muziek van Julie Helsen.

Nederlands gesproken

België - 2018 - 90 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1807


terug naar boven

film

Heartstone

Drama van Guðmundur Arnar Guðmundsson
met Baldur Einarsson, Blær Hinriksson en Diljá Valsdóttir

Deze aangrijpende coming-of-age vertelt over twee IJslandse jongens, Thor en Kristjan, die al hun leven lang beste vrienden zijn. Thuis hebben ze het geen van beiden gemakkelijk. Veel liever gaan ze samen op avontuur. Maar dit jaar verlopen de lange zomermaanden anders dan anders. Thor wil per se een meisje uit hun vissersdorpje versieren. Met tegenzin volgt Kristjan zijn voorbeeld, maar eigenlijk gaan zijn gevoelens vooral naar Thor zelf uit. Een schokkende gebeurtenis zal hun trouwe vriendschap zwaar op de proef stellen.
De regisseur baseerde zijn eerste langspeelfilm op een dramatische gebeurtenis met een jeugdvriend. "Heartstone" kreeg verschillende prijzen in de filmwereld.

IJslands gesproken - Nederlandse ondertitels

IJsland - 2016 - 129 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1830


terug naar boven

holebikort

Holebikort


De kortfilmwedstrijd 'Holebikort' haalt al negen jaar de mooiste queerkortfilms uit de hele wereld naar België. Dit jaar bereikten ons 165 inzendingen uit 31 landen, hoofdzakelijk uit Europa en uit Noord- en Zuid-Amerika. Hieruit werden de allerbeste geselecteerd door onze vakjury. Die bestaat dit jaar uit regisseur Lieven Debrauwer, filmdocenten Judith Franco, Kris Mergan en Alexander Dhoest, algemeen coördinator van het Leuvense Kortfilmfestival Vincent Langouche en Pink Screens-medewerkster Ombeline Oversacq.
Tijdens de Holebikort-avond wordt de juryselectie vertoond. Hierin zitten niet alleen de genomineerde kortfilms die tijdens de openingsavond meedingen naar de hoofdprijs Holebikort 2018, maar ook kortfilms die een speciale vermelding kregen.

2018 - 115 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1803


terug naar boven

film

Just Charlie

Drama van Rebekah Fortune
met Karen Bryson, Scot Williams en Harry Gilby

Het lijkt de jonge Charlie voor de wind te gaan. Een grote voetbalclub zwaait met een vet contract dat een succesvolle toekomst garandeert. Charlie ziet het echter als één grote nachtmerrie. Charlie is immers een meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen. Ze staat voor een verscheurende keuze. Lost ze de verwachtingen van haar vader in en bouwt ze aan een voetbalcarrière als man? Of kiest ze resoluut voor haar eigen geluk en vat ze het lange traject naar een meer passend lichaam aan?
"Just Charlie" is een diep ontroerende film met een kind in de hoofdrol. Als kijker stel je je onvermijdelijk de vraag: wat als dit mijn kind zou zijn?

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VK - 2017 - 97 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1805


terug naar boven

film

Love, Simon

Romantisch drama van Greg Berlanti
met Nick Robinson, Jennifer Garner en Josh Duhamel

Simon Spier (Nick Robinson) is een Amerikaanse tiener die nog met zijn geaardheid worstelt. Maar zijn geheim is niet veilig: zijn vrienden, zijn familie en zelfs een chanteur zijn de waarheid op het spoor. Angstvallig probeert hij zijn geaardheid op school geheim te houden. Daarnaast wordt hij online verliefd. Maar op wie? Is het misschien een klasgenoot?
"Love, Simon" is een Amerikaanse romantische komedie, geregisseerd door Greg Berlanti en geschreven door Isaac Aptaker en Elizabeth Berger. De film is gebaseerd op het boek "Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld" ("Simon vs. the Homo Sapiens Agenda") van Becky Albertalli.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VS - 2018 - 110 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1818


terug naar boven

film

Maurice

Drama van James Ivory
met James Wilby, Rupert Graves en Hugh Grant

Maurice (James Wilby) groeit op in het edwardiaanse Engeland en worstelt met zijn geaardheid. In Cambridge raakt hij bevriend met Clive (Hugh Grant). De jongens beleven een geheime platonische relatie. Maar voor Maurice is dat niet genoeg.
Deze klassieker met een holebithema gold 30 jaar geleden als een ophefmakende en baanbrekende film. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van E.M. Forster die het schreef in 1913. In "Maurice" beschreef hij grotendeels zijn eigen studententijd en zijn ontluikende homoseksualiteit. Hiervoor openlijk uitkomen betekende in die jaren sociale zelfmoord en was bovendien strafbaar.
Op het Filmfestival van Venetië won de film de Zilveren Leeuw.
Avant-première van de digitaal geremasterde klassieker.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VK - 1987 - 140 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1823


terug naar boven

documentaire

McQueen

Biografie van Ian Bonhôte en Peter Ettedgui
met Bernard Arnault, Joseph Bennett en Detmar Blow

Deze documentaire vertelt het leven van Alexander McQueen (1969-2010), een onopvallende arme jongeman die het schopte tot topmodeontwerper. Aan de hand van zijn ontwerpen krijgen we een intieme inkijk in zijn wereld. Ontwerpen was voor hem een kwestie van overleven, een poging om los te komen van armoede, zelfverminking en familiaal geweld. Hij evolueerde tot een wereldwijd eenmansmodemerk en werd een van de meest iconische kunstenaars van de eeuw.
Hoe heeft deze punker de dominantie van de Parijse haute couture omvergeworpen en het bedwelmende, revolutionaire tijdperk van 'Cool Britannia' ingeluid? En waarom heeft hij op het toppunt van zijn carrière plots een einde gemaakt aan dit alles? Deze documentaire zoekt naar antwoorden.

Engels gesproken - geen ondertitels

VK - 2018 - 111 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1831


terug naar boven

film

Mi mejor amigo

Drama van Martín Deus
met Angelo Mutti Spinetta, Lautaro Rodríguez en Mariana Anghileri

Lorenzo is een rustige tiener in een klein stadje in Patagonië. Op een dag komt Caíto bij Lorenzo en zijn familie wonen. Lorenzo helpt de jongen zich thuis te voelen en brengt veel tijd met hem door. Al snel raakt hij geïntrigeerd door de stille, stoere jongen. Hoewel Lorenzo niet van sporten houdt, gaat hij urenlang met Caíto mountainbiken. Nieuwe levens- en liefdeservaringen volgen elkaar in sneltempo op.
Dit Argentijnse drama is een mooi verhaal over aantrekking, vertwijfeling en onbeantwoorde gevoelens. Een subtiele film die de eerste verliefdheid van een jongen op een originele manier in beeld brengt zonder te problematiseren.

Spaans gesproken - Engelse ondertitels

Argentinië - 2018 - 90 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1827


terug naar boven

film

Perfetti sconosciuti

Komisch drama van Paolo Genovese
met Giuseppe Battiston, Anna Foglietta en Marco Giallini

Hoe goed ken jij je beste vrienden? En je partner? In “Perfetti sconosciuti”, oftewel “Perfect Strangers”, komen zeven vrienden erachter dat ze meer geheimen voor elkaar hebben dan gedacht. Eva en Rocco nodigen drie bevriende stellen uit voor een etentje. Als het gesprek op de verborgen wereld in ieders smartphone komt, stelt Eva voor om ieder binnenkomend bericht en gesprek met de groep te delen. Naarmate de avond vordert en de onthullingen zich opstapelen, raken de vrienden verwikkeld in een verbaal vuurwerk over waarheid en de waarde van vriendschap.
Dit komisch drama met toneelmatige opzet heeft in Italië prijzen voor beste film en beste scenario gewonnen.

Italiaans gesproken - Nederlandse ondertitels

Italië - 2016 - 97 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1817


terug naar boven

toneel

Perron 11

Komedie van Bram Gezel
met Lydia Ancolet, Paolo Carai, Valérie Dubois, Bram Gezel, Paolo Scalabrini, Amaury Vanden Houwe, Roel Vaneerdeweg e.a.

Deze komedie voert je naar perron 11 en iedereen heeft zo zijn reden om daar te zijn. Dieter wacht er op de trein om met de man van zijn leven naar Blankenberge te gaan. Marie-Antoinette ziet een erfenis in het verschiet en zet er haar plannen in beweging voor een huwelijk voor haar dochter. Lodewijk is er om de wens van zijn overleden partner te doen uitkomen. Wanneer het station het decor wordt van minder eerbare zaken, geraken de levens van de passagiers met elkaar verstrengeld en heeft stationschef Nelson zijn handen vol om de orde te handhaven op perron 11.
Tekst: Bram Gezel, met hulp van Roel Vaneerdeweg.

Nederlands gesproken

België - 2018

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1829


terug naar boven

film

Plaire, aimer et courir vite

Drama van Christophe Honoré
met Vincent Lacoste, Pierre Deladonchamps en Denis Podalydès

Pierre Deladonchamps speelt een 35-jarige schrijver uit Parijs die een relatie heeft met een oudere journalist. Tegelijk staat hij ook in voor de opvoeding van zijn tienjarige zoontje Louis. Desondanks vindt hij toch nog de tijd om zijn hart te verliezen aan een jonge, knappe Bretoen. De liefde lijkt hem opnieuw toe te lachen, maar hiv is overal aanwezig en de klok tikt onverbiddelijk in zijn nadeel.
Ondanks het zware thema is "Plaire, aimer et courir vite" een warme en mooie film.

Frans gesproken - Nederlandse ondertitels

Frankrijk - 2018 - 132 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1819


terug naar boven

film

Pride

Komedie van Matthew Warchus
met Bill Nighy, Imelda Staunton en Dominic West

Het is zomer 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en de Britse mijnwerkersbond staakt. Tijdens de Gay Pride in Londen besluit een groep homoseksuele activisten geld op te halen om de families van de stakende mijnwerkers te ondersteunen. Maar ze stuiten op een probleem: de mijnwerkersbond zit niet te wachten op financiële steun van deze groep. De activisten laten zich echter niet uit het veld slaan en besluiten de bond te negeren en hun donatie persoonlijk af te leveren aan de mijnwerkers. Ze bezorgen de bewoners van een mijnwerkersstadje in het binnenland van Wales de verrassing van hun leven...
Deze onweerstaanbare film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, won in 2014 de Queer Palm in Cannes.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VK - 2014 - 117 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1804


terug naar boven

film

Rafiki

Drama van Wanuri Kahiu
met Samantha Mugatsia, Sheila Munyiva en Muthoni Gathecha

Kena en Ziki, twee schoolmeisjes, leiden in Nairobi heel verschillende levens. Ze zijn allebei op zoek naar een manier om hun dromen te verwezenlijken. Hun paden kruisen elkaar wanneer hun vaders tegenover elkaar komen te staan in volle kiescampagne. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, wat niet vanzelfsprekend is in de Keniaanse, conservatieve samenleving. De twee jonge vrouwen worden gedwongen te kiezen tussen liefde en veiligheid.
"Rafiki" ('vriend' in het Swahili) is gebaseerd op de bekroonde novelle "Jambula Tree" van de Ugandese auteur Monica Arac Nyeko. De film is de eerste Keniaanse prent ooit die het Festival van Cannes (2018) haalde, maar in eigen land werd hij verboden.

Engels, Swahili gesproken - Nederlandse ondertitels

Kenia - 2018 - 83 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1814


terug naar boven

film

Raven's Touch

Drama van Marina Rice Bader en Dreya Weber
met Dreya Weber, Traci Dinwiddie en David Hayward

Raven (Dreya Weber) heeft zich in een huisje op een camping in het bos teruggetrokken omdat ze erg in de war is. Ze voelt zich schuldig over de dood van haar nichtje. Kate (Traci Dinwiddie), een alleenstaande moeder met twee kinderen, heeft net een punt gezet achter haar relatie met de agressieve Angela en is samen met haar kinderen naar de camping gevlucht om wat rust te vinden. Beide vrouwen verwerken hun verdriet elk op hun manier en groeien stilaan naar elkaar toe. Ze voelen al snel dat ze elkaar nodig hebben om de kracht te vinden om verder te gaan met hun leven.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VS - 2015 - 84 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1822


terug naar boven

documentaire

Sidney & Friends

documentaire van Tristan Aitchison
met Michael Daviot, Awuor Onyango en Charles Ouda

Wanneer zijn familie hem wil vermoorden, vlucht Sidney, die interseksueel is, naar Nairobi. Daar ontmoet hij een kleine groep transgenders die leven aan de rand van de maatschappij. Samen vechten ze tegen discriminatie en ontdekken ze een nieuw leven, de liefde en hun eigenwaarde.
Regisseur Tristan Aitchison vertelt het verhaal van die kleine gemeenschap aan de hand van interviews. Ondanks de risico’s willen ze alle zes getuigen over geweld, moordpogingen, mishandeling en uitsluiting die ze ondergingen in hun oorspronkelijke leefgemeenschap. Bij momenten huiveringwekkend én ontroerend.
De film won in 2018 prijzen op het 'Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya' en het 'Transgender Film Festival - Kiel' (Duitsland).

Swahili gesproken - Engelse ondertitels

Schotland, Kenia - 2018 - 75 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1826


terug naar boven

documentaire

Silvana

Biografie van Mika Gustafson en Olivia Kastebring
met Beatrice Eli en Silvana Imam

Silvana Imam noemt zich een lesbische, feministische en antiracistische punkrapper. Haar rauwe raps zijn autobiografisch, met veel aandacht voor seksuele identiteit, politiek en haar eigen immigrantenachtergrond. Met haar compromisloze teksten tegen elke vorm van verdrukking veroverde ze de Scandinavische rapscene. Door de pijnpunten van de samenleving bloot te leggen ontpopt ze zich als de stem van een nieuwe generatie.
Deze documentaire begint in 2014, het jaar van haar doorbraak, en we volgen haar ook in haar relatie met zangeres Beatrice Eli, die ook muziek maakt voor en over vrouwen. Maar na een jaar komt de crash. Silvana werpt haar imago van ‘superwoman’ af, want, zoals ze zelf zegt: “Er zijn geen superhelden, alleen maar mensen”.

Zweeds gesproken - Nederlandse ondertitels

Zweden - 2017 - 95 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1833


terug naar boven

film

The Cakemaker

Drama van Ofir Raul Graizer
met Tim Kalkhof, Roy Miller en Sarah Adler

De jonge banketbakker Thomas treft in zijn Berlijnse patisserie geregeld dezelfde klant aan: Oren, een getrouwde Israëliër van in de veertig. Die springt altijd even bij hem binnen wanneer hij in Berlijn is voor zijn werk. Beide mannen worden al vlug een stel, maar even snel komt er een bruusk einde aan hun prille relatie: Oren komt namelijk om bij een verkeersongeval in Israël. Dan vertrekt Thomas op zijn beurt naar Jeruzalem waar hij Orens weduwe Anat opzoekt. In deze ontroerende film rouwen twee erg verschillende mensen om dezelfde persoon. Ze zullen elkaar vinden in hun gedeelde liefde en verdriet.

Engels, Duits, Hebreeuws gesproken - Nederlandse ondertitels

Israël, Duitsland - 2017 - 104 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1815


terug naar boven

film

The Happy Prince

Drama van Rupert Everett
met Rupert Everett, Colin Firth en Emily Watson

"The Happy Prince" is een film over de laatste levensjaren van schrijver Oscar Wilde. De film is een ode aan het genie van Wilde nadat hij uit de gratie is gevallen en niet meer schrijft. De Oscar Wilde die we aan het begin van deze film zien loopt bedelend over de straten van Parijs om aan drank te komen. Toch komt hij nog over als een charmante, geestige, maar ook onuitstaanbare man.
Rupert Everett, een van de bekendste openlijk homoseksuele acteurs, regisseerde de film en nam ook de hoofdrol voor zijn rekening. De visuele stijl en knappe dialogen maken van deze boeiende en onderhoudende film een aanrader.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

VK - 2018 - 105 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1816


terug naar boven

film

The Wound

Drama van John Trengove
met Nakhane Touré, Bangile Mantsai en Niza Jay

Xolani is een lid van een stam in Zuid-Afrika. Ieder jaar neemt hij vrij van zijn werk om te helpen bij een traditioneel initiatieritueel waarbij de jongens van de stam mannen worden. Xolani neemt de zorg op zich van Kwanda, een stadsjongen uit Johannesburg. In het geheim houdt Xolani van een andere helper, Vija. Beide mannen maken gebruik van het ritueel om elkaar te ontmoeten. Wanneer Kwanda erachter komt, verandert er iets.
"The Wound" is een pareltje over verlangens, verlangens waaraan niet kan worden voldaan. De film laat zien wat onbeantwoorde verlangens met iemand doen, arm of rijk en ongeacht je huidskleur of geaardheid, maar toont ook hoe belangrijk acceptatie is.

Xhosa, Afrikaans, Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

Zuid Afrika - 2017 - 88 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1824


terug naar boven

film

Thelma

Thriller van Joachim Trier
met Eili Harboe, Kaya Wilkins en Henrik Rafaelsen

De jonge Thelma verlaat haar conservatieve plattelandsgezin om te studeren aan de universiteit van Oslo. Wanneer ze de aantrekkelijke medestudente Anja ontmoet, wordt ze overrompeld door nieuwe gevoelens en bijzondere krachten. Naarmate Anja en Thelma naar elkaar toegroeien, wordt ze niet enkel geconfronteerd met haar tragische verleden, maar ook met de implicaties van haar buitengewone krachten.
De tegenstrijdige verlangens en frustraties van Thelma worden subtiel uitgebeeld aan de hand van metaforische beelden. De regisseur combineert elementen van Noorse sprookjes, klassieke horrorcinema en genrefilms tot een fascinerende visuele thriller met bovennatuurlijke elementen. De film werd erg lovend ontvangen door de internationale filmpers. Het duistere Scandinavië op zijn best!

Noors, Zweeds gesproken - Nederlandse ondertitels

Noorwegen - 2017 - 116 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1802


terug naar boven

film

Tom of Finland

Biopic van Dome Karukoski
met Pekka Strang, Seumas F. Sargent en Chris Myland

In deze meeslepende biopic maken we kennis met Touko Laaksonen, een Finse artiest die tijdens - maar ook nog na - de Tweede Wereldoorlog zijn homoseksualiteit moest verbergen. Kunst is zijn redding: hij breekt door met zijn homo-erotische potloodtekeningen. Ook in de VS boekt hij successen. Daar krijgt hij zijn artiestennaam: Tom of Finland. De gespierde leatherboy met kloppende erectie in de broek is een van zijn iconische beelden.
Deze film is een geweldig portret van een van de invloedrijkste kunstenaars die bijdroeg tot de homo-emancipatie in de twintigste eeuw. De film won de Fipresci Award op het filmfestival van Gotenburg, mede dankzij de sterke vertolking van Pekka Strang als Tom of Finland.

Fins gesproken - Nederlandse ondertitels

Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, IJsland, VS - 2017 - 115 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1821


terug naar boven

film

Viva

Drama van Paddy Breathnach
met Héctor Medina, Luis Alberto García en Jorge Perugorria

Jesús is een jonge kapper die in een dragnachtclub te Havanna werkt en ervan droomt zelf performer te worden. Aangemoedigd door zijn mentor, Mama, krijgt Jesús zijn kans om te schitteren op het podium. Dan duikt plots zijn vader Angel op, die hij al jaren niet meer heeft gezien. Al snel botsen vader en zoon over hun tegengestelde verwachtingen en vechten ze die verschillen in het openbaar uit. Maar wanneer beide mannen ondanks alles toch langzaam weer naar elkaar toegroeien, ontpopt "Viva" zich tot een ontroerende en hartverwarmende geschiedenis.
"Viva" was de Ierse inzending voor Beste Niet-Engelstalige Film voor de Oscars in 2016.

Spaans gesproken - Nederlandse ondertitels

Cuba, Ierland - 2015 - 100 minuten

https://www.holebifilmfestival.be/selectie/1832